Vinduer og ruter er ofte farlig avfall med PCB, klorparafiner, ftalater eller asbest

Vinduer og ruter som er farlig avfall – Hvordan skal disse håndteres?

Vinduer og ruter er ofte farlig avfall når de kasseres, siden de kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer i fugelim eller kitt. Produksjonsår og produsent står i de fleste tilfeller i metallisten mellom glassene, og disse opplysningene forteller deg hvordan vinduet eller ruten skal håndteres. Her er en enkel oversikt over hvordan disse skal håndteres når de blir avfall.

PCB – PCB-ruter

Norske isolerglassvinduer/-ruter produsert fra og med 1965 til og med 1975, samt importerte produsert fram til og med 1979, skal håndteres som PCB-ruter. Unntaket er Thermopane-ruter som ikke er farlig avfall.

Klorparafiner – Klorparafinruter

Norske isolerglassvinduer/-ruter produsert fra og med 1976 til og med 1990, samt importerte produsert fra og med 1980 til og med 1990, skal håndteres som klorparafinruter.

Ftalater – Ftalatruter

I isolerglassvinduer/-ruter produsert etter 1990 kan det være ftalater i fugelimet. Slike isolerglassvinduer/-ruter anses ikke som farlig avfall så lenge de er hele.

Miljødirektoratet sier at deler av, eller komponenter fra vinduer og isolerglass med rester av fugelim skal leveres som farlig avfall. Begrunnelsen for dette er at konsentrasjonen av ftalater er høyere om ftalatmengden kun fordeles på deler av isolerglassvinduet/-ruten.

For å kunne si helt sikkert at fugelimet ikke er farlig avfall må det utføres en kjemisk analyse. Slike analyser er tids- og kostnadskrevende, slik at det som oftest vil være enklere å levere dette avfallet som farlig avfall enn å analysere det, for å eventuelt kunne levere det som ordinært avfall.

Asbest i kitt

Vinduskitt har tidligere blitt tilsatt asbest og kan være benyttet frem til 1986. Asbest er farlig avfall med fiber som kan være skadelig for menneskers lunger. Vinduer og ruter som er kittet før 1986 må derfor håndteres slik at kitt ikke løsner. Slike vinduer og ruter bør analyseres for asbest når de skal kasseres.

Oversikten over er utarbeidet iht. Miljødirektoratets føringer.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *