Plukkanalyser – kartlegging av avfall

Det er flere gode grunner til å utføre plukkanalyser av avfall. En plukkanalyse kan brukes til å se hvilke fraksjoner som oftest feilsorteres, kartlegge potensialet for økt kildesortering eller dokumentere returgrad i forbindelse med produsentansvar.

Hvordan gjennomføres en plukkanalyse?

En plukkanalyse gir nyttig informasjon om hva avfallet inneholder. Analysen tar utgangspunkt i en bestemt avfallsstrøm, for eksempel glass- og metallemballasje, som sorteres for hånd. Sortert avfall deles inn i ulike fraksjoner. Etter sortering veies fraksjonene, og man sitter igjen med en oversikt over hva avfallet består av.

Hva kan resultatene fra en plukkanalyse brukes til?

Ved å kartlegge hva avfallet inneholder, kan man se hvor flinke nærings- og husholdningskunder er til å sortere, og oppdage misoppfatninger når det kommer til sorteringen. På bakgrunn av dette kan man spisse informasjonen ut til de som leverer avfallet. Dette kan være ved å få tydeligere frem at det kun er emballasje av glass- og metall som skal samles inn som glass- og metallemballasje.

Plukkanalyser kan gi en bedre oversikt over hva som faktisk kastes, og hvilke ressurser som finnes i avfallet. Om det oppdages batterier og småelektronikk i avfallsfraksjoner der det ikke hører hjemme, bør det tilrettelegges for å enklere sortere ut slikt EE-avfall.

Gjennomføring av plukkanalyser kan brukes for å se hvordan innholdet i innsamlet avfall endrer seg over tid. Dette kan gi informasjon om hva vi kjøper mer eller mindre av, om vi har blitt flinkere til å sortere og om det er noen geografiske forskjeller.

Plukkanalyser kan også hjelpe oss med å sammenligne ulike måter å samle inn avfallet på. Dette kan gjøres ved å se på innhold i glass- og metallemballasje som er samlet inn ved hjelp av henteordning, og sammenligne sorteringsgrad med glass- og metallemballasje som er samlet inn ved returpunkt i kommunen.

Trenger dere bistand med plukkanalyser? Nomiko har erfarne rådgivere som bistår med planlegging, organisering og gjennomføring av plukkanalyser.

Nomikos kursprogram – våren 2025

Nomiko har satt opp en rekke kurs våren 2025, både fysiske og digitale. Kursene gir faglig påfyll fra svært kompetente kursholdere og nyttig erfaringsutveksling med kollegaer i bransjen. Alle deltakere mottar kompetansebevis som beskriver gitt opplæring, slik at dette kan dokumenteres overfor myndigheter og kunder.

Om kursene

Kursene holdes av engasjerte kursholdere med god formidlingsevne og solid erfaring fra fagområdene. Alle kurs blir evaluert. Evalueringene dokumenterer svært gode tilbakemeldinger på Nomikos kurs. En oversikt over alle kurs finner du her.

Fysiske kurs avholdes i fine lokaler hos Oslo kongressenter i Oslo sentrum (få minutters gange fra Oslo S). Toretters varmlunsj i restauranten og annen servering er inkludert.

Nettkurs – spar tid, penger og miljø

Alle kurs kan holdes som nettkurs over Teams. Evalueringene viser at deltakerne er svært fornøyde, også med disse kursene. Deltakerne trekker frem at de sparer tid, penger og miljø, samtidig som kurset holder et høyt nivå. Deltakelse på nettkurs krever ingen datakompetanse, og ansatte kan gjerne sitte samlet og delta over storskjerm.

Bedriftsinterne kurs

Mange selskaper kjøper kurspakker med ett eller flere kurs fra Nomiko, der vi skreddersyr innholdet etter deres behov. Vi kan reise ut til bedriften og holde kurs, eller de kan holdes som nettkurs over Teams. Kontakt oss gjerne for et uforpliktende tilbud, vår erfaring er at det tar litt tid fra vi starter kursplanleggingen sammen med kunden til kurset avholdes.

 

Kommende kurs
Dato Sted
Farlig avfall nivå 1 22. januar Microsoft Teams
Minikurs om sortering og håndtering av batterier 3. februar Microsoft Teams
Introduksjonskurs om avfallsbransjen 4. februar Microsoft Teams
Basiskarakterisering 11. februar Microsoft Teams
Farlig avfall, nivå 1 13. februar Microsoft Teams
Farlig avfall nivå 2 12. mars Microsoft Teams
Farlig avfall nivå 3 13. mars Microsoft Teams
Ombrukskartlegging av bygg 11. og 12. mars Oslo kongressenter
Miljøkartlegging av bygg og anlegg, nivå 1 18. og 19. mars Oslo kongressenter
Farlig avfall nivå 1 25. mars Oslo kongressenter
Farlig avfall nivå 2 26. mars Oslo kongressenter
Farlig avfall nivå 3 27. mars Oslo kongressenter
Byggavfall for ansatte på avfallsmottak 2. april Microsoft Teams
Asbest for ansatte på avfallsmottak 3. april Microsoft Teams
Byggavfall og avfallsplaner 8. april Microsoft Teams
Minikurs om sortering og håndtering av batterier 29. april Microsoft Teams
Miljøkartlegging nivå 2, bygg og anlegg 29. april Microsoft Teams
Ombrukskartlegging av bygg 6. og 7. mai Microsoft Teams
Miljøkartlegging nivå 2, asbest 8. mai Microsoft Teams
Basiskarakterisering 14. mai Oslo kongressenter
Farlig avfall nivå 1 27. mai Microsoft Teams
Farlig avfall nivå 2 28. mai Microsoft Teams
Miljøkartlegging av bygg og anlegg, nivå 1 4. og 5. juni Microsoft Teams
Minikurs om farlig byggavfall 9. juni Microsoft Teams
Farlig avfall nivå 3 10. juni Microsoft Teams
Minikurs om sortering og håndtering av batterier 16. juni Microsoft Teams